Alvin’in dalışı, riskli girişimlerin harikasını ve tehlikesini ortaya koyuyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Bir saat boyunca düştük ve gözlem portlarımızdan gelen manzara yavaş yavaş tamamen karanlığa dönüştü. Pasifik Okyanusu’nun dibinde, üç kişilik dalgıç aracımızla bir mil aşağıda, gücümüzü kaybettiğimizde ve ışıklar söndüğünde her şey daha da ilginç hale geldi.

1993’teki ilk dalışımdı. Oregon sahilinden yaklaşık 250 mil açıkta, Massachusetts’teki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’ne ait ünlü bir tekne olan Alvin’de deniz yatağının jeolojik özelliklerini keşfediyorduk. Seferimiz üçüncü haftaya girdi. Alvin defalarca yere düşmüştü. Şimdi, kötü hava koşulları nedeniyle günlerce süren hüsran ve bilim adamlarının aradıklarını bulmak için mücadele etmelerinden sonra keşif gezisinin son dalışıydı. Ve sonunda sıra bana geldi.

Yeni nesil küçük denizaltıların teknolojik başarılarından büyülenen bir gazeteci olarak, bunlardan birine dalmak birkaç şeyi anlamama yardımcı oldu: bu tür dalışların bilimsel önemi, insanların derin denizlerde neden genellikle robotlar olarak daha fazlasını yapabildikleri ve neden insanların böyle tehlikeli maceralara atılmak için can atıyor. Deneyimlerim, Titanic’in dinlenme yerine dalmaya karar verdiklerinde Titan dalgıç yolcularının karşılaştıkları riskleri de vurgulamaktadır.

Kendi hedefimiz, soğuk deniz suyunu donmuş bir öfke patlaması gölüne dönüştüren yakın tarihli bir volkanik patlamadan kaynaklanan boğumlu bir lav alanıydı. Washington Üniversitesi jeoloğu John R. Delaney liderliğindeki keşif gezisindeki bilim adamlarının, yüksek kaya delikleri oluşturan mineral bakımından zengin sıcak su kütleleri ve yumru kurtlarıyla beslenen çalılıklar da dahil olmak üzere garip yaşam formları ile noktalı alanı bulmaları bekleniyor. Ancak şimdiye kadar kötü hava koşulları ve ekipman zorlukları nedeniyle pes etmek zorunda kaldılar.

“Güç sizinle olsun,” dedi dalgıcın ana gemisindeki bir dalış kontrolörü biz alçalmaya başlarken hidrofonla. benim için doktor Delaney ve pilotumuz Robert J. Grieve, bu dalış keşif gezisinin iyimser bir şekilde sona ermesini sağlamak için bir şanstı. Her birimiz kendi gözlem penceremizden dışarı baktık ve denizin altındaki karanlıkta görebildiklerimizi birbirimize anlatma sorumluluğumuz vardı.

Alvin’in yolcu bölmesi dar olduğunda şaşırtıcı derecede rahattı; yumuşak minderlerle kaplıydı ve biraz kompakt bir uzay gemisi gibi hissettiriyordu. Yedekleme sistemleri için çok sayıda düğme ve anahtar vardı. Her şey dikkatli planlamadan bahsediyordu. Gözlem noktamın dışında, dalgalanan biyolüminesan organizmaların sonsuz bir geçit töreni gördüm.

Sabah 9:30 civarında yere çarptık ve sonsuz yastık şeklindeki lav alanlarının üzerinden uçtuk. Bir saatlik başarısız aramanın ardından, ilk büyük bulgumuza rastladık – uçuruma düşmüş bir Reebok ayakkabısı, aramamızın ciddiyeti göz önüne alındığında rahatsız edici bir gözlem.

Yavaş yavaş küçük topumuz soğudu. Bir kazak giydim.

Işıklar söndüğünde deneyimli arkadaşlarım endişelenecek bir şey olmadığı konusunda ısrar ettiler. Pilotumuz çok geçmeden acil durum gücüyle tekrar hareket etmemizi sağladı.

Sonra, sabah 11:30’da, saatlerce sonsuz lav dağlarına baktıktan sonra, karanlığın içinden yükselen devasa bir bacayla karşılaştık.

Pilotumuz Bay Grieve, “Hava sıcak,” dedi. “Her yerde tüp kurtları var.”

Üç ila dört kat yüksekliğindeki uhrevî yekpare monolitin tepesinde vahşi yaşam gelişiyordu: dört ila beş santimetrelik tüp kurtları, beyaz bakteri paspasları ve yaklaşık bir santimetre uzunluğunda yanardöner, kızıl palmiye kurtları. Ayrıca minyatür ıstakoz sürüleri ve en az iki küçük mercan türü vardı.

Toplamda beş büyük baca inceledik. Küçüklerden bazıları aktif olarak sıcak su döküyordu, ancak cansızdılar ve Alvin’in mekanik kolu onları yakalamaya çalıştığında hızla parçalandılar. Ölçtüğümüz en sıcak havalandırma suyu 543 Fahrenheit dereceydi, pizza pişirmek ve kalay dahil birçok modern malzemeyi eritmek için yeterince sıcaktı.

Bay Grieve, numune almak ve ölçüm yapmak için denizaltının robotik kolunu kullandığından, tamamen hareketsiz kalmamız gerekiyordu. Sonunda kendimi rahatlatmak için nefes egzersizleri yapmaya başladım.

Aniden, Bay Grieve denizaltının gövdesinin sıcaklığının yükselmeye başladığını fark etti. Denizaltının plastik camları eriyebileceğinden potansiyel olarak tehlikeli olan bir sıcak havalandırma menfezinin üzerine yanlışlıkla kendimizi konumlandırdık.

Hızla yükselişimize başladık, bitkin ve mutluyduk.

Bir robotun Dr. Delaney ve Bay Grieve dalışımızı güneşsiz derinliklere yapmışlardı. İki uzman, etrafımızdaki uzaylı dünyasının yakın gözlemlerine dayanarak, becerikli manevralardan oluşan karmaşık bir dans sergiledi. Ayrıca kendiliğinden kararlar verdiler ve ciddi bir tehditten hızla kaçtılar.

Yukarı çıkarken parlak ışık parlamalarını izledim ve orada başka neler olduğunu merak ettim.