Bu gençler terk edilmiş bir petrol kuyusunu benimsediler. Amaçları: onları kapatmak.

Leila

Global Mod
Global Mod
Bolivya'da çocukken Mateo De La Rocha, ailesine büyüdüğünde çöp toplayıcı olmak istediğini söyledi. O zamanlar memleketi olan La Paz'da her yer çöp yığınlarıyla doluydu. De La Rocha'nın gözünde kirliliği temizleyen tek kişi yerel çöp toplayıcısıydı. “Çöpçü dışında kimsenin bu konuda bir şey yaptığını görmedim” dedi.

Ailesi daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve şimdi Bay De La Rocha, Cary, Kuzey Carolina'da bir lise öğrencisi ve kirliliği temizlemenin benzersiz bir yolunu buldu: Yakın zamanda iki arkadaşıyla birlikte temizlik için 11.000 dolar topladı. Ohio'da bir at çiftliğindeki ahırın yakınında gaz sızdıran bir petrol kuyusunu kapatmak için terk edilmiş bir kuyu. Bu, genç çevreciler için alışılmadık bir konu, ancak küresel iklim değişikliği açısından potansiyel olarak önemli sonuçları da var.

ABD Çevre Koruma Ajansı'na göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde 3,9 milyon terk edilmiş ve eskimiş petrol ve gaz kuyusu var. Kapanma nedenleri farklılık gösteriyor ancak bu kuyulardan en az 126.000'i sahipsiz durumda, bu da artık hükümet düzenleyicilerinin bunlardan sorumlu tutabileceği bir sahibi veya şirketi olmadığı anlamına geliyor. Ve bu kaynakların birçoğu, 100 yıllık bir süre boyunca ve hatta daha kısa süreler boyunca atmosferdeki ısıyı karbondioksitten neredeyse 30 kat daha etkili bir şekilde hapseden bir sera gazı olan metan yayar.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), terk edilmiş kuyulardan 2022 yılında toplam 303.000 ton metan salındığını tahmin ediyor. Bu, kabaca 23 gaz yakıtlı elektrik santralinin bir yılda salabileceği karbondioksit miktarına tekabül ediyor. Ancak bu tahmin oldukça belirsizdir.

2021 Altyapı Yatırımı ve İş Yasası, yetim kuyularının temizlenmesi için eyaletlere, kabilelere ve federal kurumlara 4,7 milyar dolar sağladı. Ancak sayıları ve kapsadıkları geniş coğrafi alan göz önüne alındığında, bu federal fonlar yeterli olmayacaktır.

Belgelenmemiş, yetim kuyuları bulmak ve bunların kirliliğini ölçmek için en iyi uygulamaları geliştirmek üzere tasarlanan Enerji Bakanlığı girişiminin program yöneticisi Andrew Govert, “Hiçbir grup tek başına bu sorunu çözemeyecek” dedi. “STK'lara, hükümete ve endüstriye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Hepimizin devreye girmesi gerekiyor.”

İnsiyatifi almak

18 yaşındaki Bay De La Rocha, ileri düzey çevre bilimi dersini tamamladıktan sonra, bu terk edilmiş kuyulardan çıkan metanın bireylerin potansiyel olarak fark yaratabileceği bir sorun olduğunu fark ettiğini söyledi. Arkadaşları ve sınıf arkadaşları Sebastian Ng ve Lila Gisondi'yi kendisine katılmaya davet etti. Kendilerine Gençlik İklimi Girişimi diyorlar.

17 yaşındaki Bay Ng, “Mateo benimle bunun hakkında konuştuğunda ve ben de bu metan kaynaklarına ve bunlar hakkında neler yapabileceğimize baktığımda, benim için gerçek bir değişiklik oldu” dedi. Daha önce iklim değişikliği konusunda hiçbir şey yapamayacağını hissettiğini ve yalnızca dünyanın sonu hakkında şaka yaptığını söyledi.

18 yaşındaki Gisondi arkadaşlarıyla bu metan püskürten kuyular hakkında konuşurken iklim değişikliği aklının gerilerinden ön plana çıktı. “Gerçekten yardımcı olabileceğimi hissettiğim bir şeydi” dedi.

Kuyu artık petrol ve gaz pompalamak için kullanılmadığında çimentoyla kapatılmalıdır. Buna tıkanma veya tıkanma denir. Ancak pek çok kuyu açık kalıyor ve çoğu zaman kötü durumda. Yeraltı suyunu kirletiyorlar ve havaya hidrojen sülfür gibi zehirli gazlar salıyorlar. Kuyular yakındaki insanlar için son derece tehlikeli olabilir.

Daha fazla araştırma yaptıktan sonra üçlü, yetim kuyuları tıkayan Well Done Foundation adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşla temasa geçti. Organizasyon, ilk terk edilmiş kuyusuyla 2019 yılında karşılaşan petrol ve gaz endüstrisi emektarı Curtis Shuck tarafından kuruldu.

Sayın Shuck ilk çeşmeyi görünce, “Uzun süredir sektörün içinde olan biri olarak bu beni utandırıyor ve bu şekilde devam edemez” diye düşündü. “Bu terk edilmiş kuyu herkesin kirli küçük sırrıdır.”

Aynı gün Well Done Vakfı'nın alan adını ve kar amacı gütmeyen kaydını güvence altına aldı. O tarihten bu yana, kuruluşu ülke genelinde 1.700'den fazla terk edilmiş kuyuyu inceledi ve bunlardan 44'ünün en sorunlu olduğunu belirledi.

Kuzey Carolina'daki öğrenciler, Cuyahoga Vadisi Milli Parkı yakınındaki Ohio'daki at çiftliğinde bulunan 45. yetim petrol kuyusuna sponsor olmayı kabul etti. Kaynak, çiftliğin ahırının yanında ve arazi sahibinin evinden sadece 100 metre kadar uzakta bulunuyor.

Melissa ve Bill Simmons, mülkü 2016 yılında iki oğlu ve birkaç at ve tavukla birlikte satın aldı. Bölgede değerlendirdikleri mülklerin neredeyse tamamı eski petrol veya gaz kuyularına sahipti.

Bayan Simmons, ilk başta “Bunlar diğer herkeste var” diye düşündüler. “Sorun değil.”

Çiftliklerindeki kuyu 1983 yılında Pine Top adlı bir şirket tarafından açılmıştı ve bu şirket şu anda faaliyet dışıdır.

Simmons ailesi, taşındıktan yaklaşık bir yıl sonra kuyudan gaz sızdığını fark etti. Çocuklar dışarıda işlerini yaparken tıslama sesini duyabiliyorlardı. Yağmur yağdığında ve pompanın kuytu köşelerinde su biriktiğinde aile, gazın sudan yükseldiğini görebiliyordu. Ve bir noktada ahırda gaz kokusu almışlardı ve birikme ve patlamadan korktukları için kapıları açık bırakmak zorunda kaldılar.

Bayan Simmons, Ohio Doğal Kaynaklar Departmanı ile temasa geçti. Devlet yetkililerinin, ülkenin en eski petrol üretim bölgelerinden biri olan Ohio'da şu ana kadar 20.000'den fazlası belgelenmiş olan yetim kuyularının çok uzun bir listesini incelediğini ve durumlarının acil eylem gerektirmediğini öğrendi. Ancak çok sayıda aramanın ardından bir yetkili ona Well Done Vakfı'ndan bahsetti ve kâr amacı gütmeyen kuruluşun yardım edebileceğini söyledi.

Simmons ailesinin kuyuda sızıntı olduğunu ilk fark etmesinden üç yıldan fazla bir süre sonra, 2021'in sonlarında temasa geçtiler. Bay Shuck çiftliğe gitti, bir sorun yaşadıklarını doğruladı ve projeyi üstlenmeyi kabul etti.

Gençlik İklimi Girişimi kampanyaya katıldıktan sonra yaklaşık üç ay boyunca küçük miktarlarda para topladı. En dokunaklı bağışlardan biri, Bay De La Rocha'nın 10 yaşındaki kuzeninden geldi ve o da doğum günü parasının tamamını (toplamda 120 dolar) bu amaca bağışladı. Bağış toplama etkinliği, gençler arasındaki iklim kaygısını ele alan popüler bir haber bülteni olan Gen Dread'de yer aldı.

Öğrenciler ayrıca Austin, Texas merkezli küçük bir aile vakfı olan ve daha önce Well Done'a bağışta bulunan Reimer Aile İklim Krizi Fonu'nu da kendi bağışlarıyla eşleşecek şekilde ikna etti. Öğrencilerin topladığı 11.000 dolar, projenin toplam maliyetinin yaklaşık yüzde 15'ini karşılayacak. Well Done kalan masrafları diğer bağışlar ve sponsorlar aracılığıyla karşılayacaktır.

Çalışmalar bu yıl başladı. Perşembe günü müteahhitler kuyuyu kapatacak çimentoyu dökmeye başladı.

Ulusal bir sorun

Well Done Foundation, bu Kuyu Evlat Edinme modelini ülke çapında genişletmeyi umuyor. Kuruluş aynı zamanda Amerikan Karbon Sicili aracılığıyla potansiyel olarak karbon kredisi vermeye de başladı. Kayıt, bireylerin ve işletmelerin sera gazı emisyonlarını azaltmak için tasarlanan projeleri finanse edecek kredileri satın alabilecekleri gönüllü bir piyasa işletiyor.

Terk edilmiş ve sahipsiz kuyulardan çıkan metan emisyonlarına ilişkin araştırmalar henüz başlangıç aşamasındadır. 2016 yılında terk edilmiş 138 kuyu üzerinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar saatte en fazla yaklaşık 150 gram metan emisyonunu ölçtüler. Kapağı kapatılmamış kuyucukların ortalaması saatte yaklaşık 10 gramdı.

Bay Shuck ve meslektaşlarının yaptığı ölçümlere göre, Ohio'daki kuyudan bir noktada saatte 10.000 gramdan fazla metan sızdırıyordu.

Cincinnati Üniversitesi'nde çevre bilimi profesörü ve 2016 araştırmasının başyazarı olan Amy Townsend-Small, Well Done'un rakamlarına atıfta bulunarak şunları söyledi: “Emisyon oranı şimdiye kadar kullandığımız tüm kuyulardan çok, çok, çok daha yüksek. ölçtüm.”

Bay Shuck, Well Done Vakfı tarafından ölçülen bazı metan emisyon oranlarının olağanüstü derecede yüksek olduğunu ve bazen şüpheciliğe yol açtığını kabul etti. Bunu daha yeni aletlerin kullanılmasına ve çok sayıda kuyunun ölçülmesine bağlıyor.

Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği yardımcı doçenti olan ve 2014 yılında yayınlanan, terk edilmiş kuyulardan çıkan metan üzerine yapılan ilk çalışmanın baş yazarı Mary Kang, “Birçok test yöntemi var” diyor. “Hiç kimse bunu mükemmel bir şekilde yapamaz.”

Dr. Kang, sahipsiz kuyuların kapatılması karşılığında karbon kredisi vermenin sorunlu olabileceğini de sözlerine ekledi. Sorunlardan biri, aynı bölgedeki kuyuların kaya oluşumlarındaki çatlaklar yoluyla yeraltına bağlanabilmesidir. Bir kuyunun kapatılması, metanın başka bir kapaksız kuyudan atmosfere salınmasına neden olabilir.

“What-a-Mole gibi bir şey” dedi.

Biden yönetiminin en önemli iklim yasası olan Altyapı Yatırımı ve İş Yasası, 4,7 milyar dolarlık federal hibelerin dağıtılmasından sorumlu yeni bir İçişleri Bakanlığı programı oluşturdu.

Shuck, “Sorun o kadar büyük ki” dedi ve yeni federal fonun “aslında sadece bir ön ödemeden ibaret olduğunu” söyledi. O kadar çok kuyu var ki, bu kuyular çok pahalı.”

Çevre Savunma Fonu'nda petrol ve gaz sorunlarına odaklanan bir avukat olan Adam Peltz, gelecekte petrol ve gaz endüstrisinin eski kuyularını kapatmaktan sorumlu olması gerekeceğini söyledi.

Ve aslında, Arazi Yönetimi Bürosu yakın zamanda, gelecekte daha fazla kuyunun sahipsiz kalmasını önlemek için petrol ve gaz şirketlerinin sondaja başlamadan önce kuyuları kapatmak için ayırmaları gereken miktarı artırdı.

Ancak Bay Peltz, mevcut yetim kuyuları, özellikle de modern düzenlemelerden önce gelenler için, “onları kapatmak için ne gerekiyorsa yapın” dedi.

Artık final sınavları, spor turnuvaları ve mezuniyet balosu sona erdiğine göre, Bay De La Rocha, Bay Ng ve Bayan Gisondi, terk edilmiş ikinci bir kuyuyu kapatmak için bu yaz para toplamayı planlıyor.