Dünya kabuğunun hareketini modelleyen Xavier Le Pichon, 87'de ölüyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Bilim adamları Dünya kabuğunun hareketlerini anladığı gibi, dünyanın tektonik plakalarının öncü modeli ona katkıda bulunan bir Fransız jeofizikçi olan Xavier Le Pichon, 22 Mart'ta Güney Fransa'daki Sisteron'daki evinde öldü. 87 yaşındaydı.

Ölümü, Dr. Le Pichon Emeritus Profesörünün Jeodinamiğin Başkanı olduğu ve Dr. Le Pichon Emeritus Profesörünün en yüksek eğitim kurumu Collège de France tarafından yapılan açıklamada açıklandı.

Le Pichon, Japon toplama kampında çocukken staj yaptı ve ikinci bir kariyeri derin deniz kaşifi olarak sürdü ve Hindistan'da Rahibe Teresa ile bir süre çalıştı. Ancak jeodinamik alanında en büyük katkısını yaptı: bir bilgisayarın oluşturulması, sürekli olarak kademeli olarak değişen toprak panellerinin bir modeli.

Onun ifadelerinde, 2002'de Noble tarafından kapsanmayan bilimsel alanlarda verilen Balzan Ödülü'nü kazandığında söylediği gibi, “Dünya'nın yüzeyinde tektonik tezahürler için gerekli olan şey için” altı plaka vardır.

Yale'deki jeofizikçi David Bercovici, yeryüzünün yüzeylerinin incelenmesi ile yer tektoniklerinin yer yüzeylerinin incelenmesi “çerçeve” olduğunu; Dr. Le Pichon'un bu çerçevenin mimarlarından biri olduğunu da sözlerine ekledi.

Profesör Bercovici onu bir e -Mail'de çağırdı: “Kayıtların tektonik devriminde, özellikle de dünyanın nasıl çalıştığı gerçekten öngörücü bir model olarak matematiksel teorinin uygulamasında.”

Çalışmaları, 1967 yılında Princeton bilim adamı W. Jason Morgan tarafından geliştirilen plaka tektoniği teorisine dayanmaktadır. “Şu andan itibaren,” diye yazdı Dr. Le Pichon, “tektonikler nicelleştirme dönemine girdi.”

Rochester Üniversitesi Jeofizik Profesörü John Tarduno, “kıtaları bugün devam edecek şekilde yeniden yapılandırmanın çok nicel bir yolunda” ilkinden biriydi.

Pichon, dünyayı “okyanusların ve kıtaların hareketleriyle olağanüstü bir yaşam” olarak gördü, bir zamanlar söylediği gibi – “sürekli değişen, daha da gelişen” bir gezegen.

Columbia Üniversitesi de dahil olmak üzere yıllarca denizi ve toprağını inceledikten sonra, Dr. Le Pichon 1960'ların ortalarında atılımını yaparken, Columbia'dan “inanılmaz hoş olmayan” aylık bir yolculuk olarak, Güney Atlantik ve Güneybatı Hint Okyanusu'nda 37.000 mil uzunluğunda bir tarakta “inanılmaz derecede hoş olmayan” bir aylık yolculuk tanımladı.

Amaç, sırtın sırtındaki sismik aktiviteyi tanımak ve 1950'lerde tahmini başka bir Fransız bilim adamı Jean-Pierre Rothé tarafından test etmekti. “Dokuz ay boyunca bu ünlü sismik çizgi üzerinde zikzaklara gittik,” diye yazdı Dr. Le Pichon, “Plaka Tektoniği: Modern Dünya Teorisinin İçeriden Tarihi” kitabında.

Bu gezi bunu doğruladı ve doktora yaptı. Bu çalışmaya dayanan 1966'da Strasbourg Üniversitesi'nde.

“Orta okyanus tarağı tektoniği zafer kazandı ve bir inme üzerine dünyanın en önemli yapısı oldu.”

Ancak, bu 1960'ların başındaydı ve “2009 podcast'in bir bölümünde” Krista Tippett ile Olmak “bölümünde yaptığı gibi” Fixists ” – işler hareket etmediğimiz bir dünyada çalıştı.

“Dünya, her şeyin statik olduğu bir yer olarak görülüyordu” dedi. “İşler yukarı ve aşağı hareket etti, ama asla yanal olarak. Kıtalar her zaman oradaydı. Okyanus her zaman oradaydı.”

Le Pichon başlangıçta bu fikirleri savundu, ancak yanlış olduklarını buldu. Bir gün laboratuvardan döndü ve karısına şöyle dedi: “Tezimin sonuçları yanlış.”

Aksine, Amerikalı jeolog Harry Hess'in 1962'de deniz tabanının sürekli genişlediğini hissetti. Sonuçta, sırtın sırtında sismik aktivite vardı. Ridge boyunca manyetik anomalilerin ölçümü Dr. Hess'in hipotezini sağlamanın anahtarı olacaktır.

Le Pichon, Podcast bölümünde Eureka anını hatırladı: “Bütün gece bilgisayarda çalıştım. Ve bir gece nihayet her şeyi bir araya getirdim ve Hawaii'nin her yıl sekiz santimetre ile Tokyo'ya yaklaştığını gördüm.

Ona şöyle dedi: “Dünyanın nasıl çalıştığını keşfettim. Şimdi gerçekten biliyorum.” Ve çok heyecanlandım. “

Okyanusların altında olup bitenlere olan tutkusu erken gelişti. O zamanlar Vietnam'ın Fransız korumasında büyüdükten sonra, Japonlar İkinci Dünya Savaşı sırasında girdiğinde ailesiyle staj yaptı.

Le Pichon 2009, “Konsantrasyon kampındayken Pasifik Okyanusu kıyısındaydık ve su altında ne olduğunu merak ettim ve plajda olduğumu” söyledi.

Columbia ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, 1968'de rekor sınırlar ve hareketler için ilk nicel küresel modeli yayınladıktan sonra, ilk nicel küresel kayıt sınırları ve hareket modeli ona sundu. Ancak bunun yerine Fransa'nın Brittany kentinde bir Oşinografik Araştırma Enstitüsü'ne liderlik etmeye karar verdi, burada ikinci kariyerine sualtı okyanus araştırmacısı olarak başladı ve ortak Franco Amerikan keşiflerinde küçük denizaltılarda grevciler yaptı.

1973'te Orta Atlantik sırtını keşfettiğinde, böyle bir zanaat boyunca 3.000 metre aldığını, “Hiç kimsenin olmadığı yere iniş” dedi.

“Yeni dünyayı öğrenmek” için tekrar Genesis olduğum için dindar bir adam olduğum izlenimine sahibim. Diğerleri Yunanistan ve Japonya'da denizde denizde seyahat ediyor.

Çocukluktan beri her gün ticaret fuarını ziyaret eden bir Roma Katolik olan Dr. Le Pichon, 1973'te “hayatımda büyük bir kriz” yaşadı ve Hindistan'ın Kalkutta sokaklarında Teresa için çalıştı.

“Araştırmama artık diğerlerini görmediğim için dalmıştım” dedi. “Özellikle, insanları zorluk ve acı çeken görmedim. Ve bu çok, çok güçlü bir krizdi.”

Kalkutta'daki deneyim onu raporuna göre değiştirdi ve sonra, karısı ve çocukları Fransız L'Orcha topluluğundaki Fransız L'Orcha topluluğunda zihinsel engelli insanlar için gitti. Neredeyse otuz yıldır orada yaşayacaklardı. Daha sonra o ve ailesi benzer bir topluluk bulmaya ve orada yaşamaya yardımcı olacaktı.

Xavier Thaddée Le Pichon, 18 Haziran 1937'de Fransız Vietnam'daki Quy Nhon'da kauçuk plantasyon yöneticisi Jean Louis Le Pichon ve Helene Pauline (Tyl) Le Pichon'un oğlu olarak doğdu.

Aile 1945'te Fransa'ya taşındı ve Xavier, Cherbourg'daki Saint-Paul Enstitüsü'nü ve daha sonra Versay'daki Lycée Sainte-Geneviève'yi ziyaret etti. 1960 yılında Institut de Physique du Globe'dan mühendislik lisans derecesi aldı Strasbourg'da ve Columbia Üniversitesi'ndeki Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi'nde okumak için bir Fulbright bursu aldı.

Çığır açan çalışmaları önümüzdeki on yıl içinde yapıldı ve 1973'te Jean Bonnin ve Jean Francheteau ile “yönetim kurulu tektoniği” alanında kalan bir kitap yazdı.

1970'lerde ve 1980'lerde, Sorbonne ve Ecole Normal Superieure'da Dr. Le Pichon. 1986 yılında Collège de France'da profesör oldu ve 2008'de emekliliğine kadar orada kaldı. Balzan'a ek olarak sayısız ödül kazandı ve ABD'deki Ulusal Bilimler Akademisi'nin bir üyesiydi.

Bir piyanist olan karısı Brigitte Suzanne (Barthélemy) Le Pichon tarafından hayatta kaldı; Çocukları Jean-Baptiste, Marie, Emmanuelle, Raphaelle, Jean-Marie ve Pierre Gieng; 14 torun; ve beş büyük -büyük çocuk.

Derslerde ve röportajlarda, Dr. Le Pichon, Katolik inancı ve ondan esinlenen dua çalışması ile bir bilim adamı olarak keşiflerini. İkisi arasındaki köprü, “kırılganlık” kavramıydı, bunun “erkeklerin ve kadınların özü ve insanlığın kalbi” olduğunu söyledi.

Dünya da kırılgandır. “Dünya ile biraz yakın bir ilişkim var, biraz anneme benziyorum,” dedi 2009'da. “Ve bu bilimsel hayatımı boyadı. Bilmek istedim. Anlamak istedim. Bunu öğrenmek istedim.”

Sheelagh McNeill Ve Daphné Anglès Araştırma katkıda bulundu.