Filezilla Nasıl Bağlanır ?

Ozkula

Global Mod
Global Mod
FileZilla Nasıl Bağlanır?

FileZilla, kullanıcıların FTP (Dosya Aktarım Protokolü) sunucularına dosya aktarmak için popüler bir ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Hem Windows, macOS ve Linux gibi farklı işletim sistemlerinde kullanılabilir. Bu yazıda, FileZilla'nın nasıl kullanılacağını adım adım açıklayacağız.

Adım 1: FileZilla'yı İndirin ve Yükleyin

İlk adım, FileZilla'yı indirip bilgisayarınıza yüklemektir. Resmi web sitesinden en son sürümü indirmek için tarayıcınızı açın ve "FileZilla indir" olarak arama yapın. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, dosyayı açın ve kurulum talimatlarını izleyerek yazılımı bilgisayarınıza yükleyin.

Adım 2: FileZilla'yı Başlatın

Yazılımı başlatmak için bilgisayarınızdaki menüden veya masaüstündeki kısayoldan FileZilla simgesine tıklayın. Program başladığında, ana ekranı karşınıza gelecektir.

Adım 3: Sunucu Bilgilerini Girin

FileZilla'yı kullanarak bir sunucuya bağlanmak için, sunucu bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Bunlar genellikle bir kullanıcı adı, şifre, sunucu adresi ve bağlantı türünü içerir. Bu bilgileri genellikle sunucu sağlayıcınızdan veya yöneticinizden alabilirsiniz.

Adım 4: Bağlantıyı Yapılandırın

FileZilla'nın ana ekranında, bağlanmak istediğiniz sunucu bilgilerini girdikten sonra, "Site Yöneticisi" düğmesine tıklayın. Açılan pencerede, "Yeni Site" düğmesine tıklayarak yeni bir site profili oluşturun. Burada sunucu bilgilerinizi ve bağlantı türünü girebilirsiniz.

Adım 5: Bağlanın

Site profili oluşturduktan sonra, ana ekranda "Site Yöneticisi" penceresinde yeni oluşturduğunuz siteyi seçin ve "Bağlan" düğmesine tıklayın. FileZilla, girilen bilgilere göre sunucuya bağlanacak ve dosya aktarımı için hazır olacaktır.

Adım 6: Dosya Aktarımı

Artık sunucuya başarıyla bağlandınız ve dosya aktarımı için hazırsınız. Sol taraftaki "Local Site" bölümünde yerel dosyalarınızı, sağ taraftaki "Remote Site" bölümünde ise sunucudaki dosyaları görüntüleyebilirsiniz. Dosyaları sürükleyip bırakarak veya çift tıklayarak aktarabilirsiniz.

FileZilla Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. FileZilla Nasıl Ücretsiz İndirilir?

FileZilla'nın resmi web sitesinden en son sürümü ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Web tarayıcınızı açın, "FileZilla indir" olarak arama yapın ve resmi web sitesinden indirme işlemini gerçekleştirin.

2. FileZilla Kullanarak Nasıl Dosya Aktarılır?

Dosya aktarımı yapmak için, sol taraftaki "Local Site" bölümünden yerel dosyalarınızı seçin, sağ taraftaki "Remote Site" bölümünden ise sunucudaki hedef klasörü belirleyin. Ardından dosyaları sürükleyip bırakarak veya çift tıklayarak aktarabilirsiniz.

3. FileZilla'ya Nasıl Sunucu Bilgileri Eklenir?

FileZilla'ya sunucu bilgileri eklemek için, ana ekranda "Site Yöneticisi" düğmesine tıklayın. Açılan pencerede "Yeni Site" düğmesine tıklayarak yeni bir site profili oluşturun ve sunucu bilgilerinizi girin.

4. FileZilla Kullanarak Nasıl Güvenli Bağlantı Kurulur?

Güvenli bir bağlantı kurmak için, sunucu bilgilerini girdikten sonra bağlantı türünü "SFTP (SSH File Transfer Protocol)" olarak seçin. Bu, verilerin şifrelenmiş bir şekilde iletilmesini sağlar ve daha güvenli bir bağlantı sağlar.

5. FileZilla'nın Alternatifleri Nelerdir?

FileZilla'nın alternatifleri arasında WinSCP, Cyberduck ve Transmit gibi diğer FTP istemcileri bulunmaktadır. Bu yazılımlar da dosya aktarımı için kullanılabilir ve farklı özelliklere sahiptir.

FileZilla'nın nasıl kullanılacağına dair bu adımları izleyerek, dosya aktarımı işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, FileZilla'nın resmi belgelerine veya çevrimiçi topluluklara başvurarak destek alabilirsiniz.