J. Robert Oppenheimer ve çelişkileri üzerine Christopher Nolan

Leila

Global Mod
Global Mod
Örneğin, James Remar’ın oynadığı bir an vardır. [Henry L. Stimson, Truman’s secretary of war]Stimson ve karısının Kyoto’da balayına çıktığını nasıl öğrendiğini bana anlatıp durdu. Stimson’ın Kyoto’yu bombalanacak şehirler listesinden çıkarmasının sebeplerinden biri de buydu.

Kültürel önemi nedeniyle şehri listeden çıkarmasını istedim ama bence şunu da ekleyin. Odadaki hiç kimsenin nasıl tepki vereceğini bilmediği fevkalade heyecan verici bir an.

Bu kadar geniş bir oyuncu kadrosu ve bu kadar çok mekanla nasıl çekim yapıyorsunuz?

Ne zaman sayısız yerde ve birçok farklı oyuncuyla performans gösterseniz, her zaman bir gizem olacak. Cillian’ın saç kesiminden sonra planlamak için ısrar ettim. [Laughs] Çünkü filmlerdeki peruğa çok alerjim var. Karakterlerin kendilerini sunma biçimine gelince, filmin bariz bir yapaylığı olmamasını gerçekten istedim.

Son filmim Tenet’te atıfta bulunduğum hikayeye gerçekten bağlanmamı sağlayan kilit anlardan biri. [2020]Buradaki fikir, bilim adamlarının hesaplamalarında atmosferi ateşe verme ve dünyayı yok etme olasılığını tamamen dışlayamayacaklarıydı. Ve devam ettiler ve o düğmeye bastılar. Ama içimde bir his var ya bu odada olabilseydin? Bu nasıl olurdu?

Bu konuda ne hissediyorsun? Bunu küçümseyebilir ve bunun küçük bir olasılık olduğunu düşündüklerini söyleyebilirsiniz. Ancak, güvenliğin çok önemli olduğu film setlerinde birçok büyük patlama gerçekleştirmiş biri olarak, bu patlamaların etrafındaki gerilim inanılmaz. Özel efekt çalışanlarının bunun nasıl ses çıkaracağını ve nasıl görüneceğini tam olarak belirlemesi çok zor. Geri sayım geldiğinde inanılmaz derecede gergin ve bunu Manhattan Projesi ve Trinity testine uygulamayı hayal bile edemiyorum. Seyirciye bu alanda yaşıyormuş gibi hissettirdiğim için çok heyecanlandım.

Bu durumda işe yaradı ve dünya hayatta kaldı. Bu hesabı kim yaptı?

Teller’dan geldi. Değiştirdiğim birkaç şeyden biri, Oppenheimer’ın bu konuda Einstein’a değil, Chicago Üniversitesi’nde Manhattan Projesi’nin bir şubesini yürüten Arthur Compton’a danışmasıydı. Ama bunu Einstein’a kaydırdım.