Kendinizi dünyanın en güzel kaplıcalarına bırakın

Leila

Global Mod
Global Mod
Bazı kaplıcalar saraylara benzer, bazıları ise yerdeki deliklere benzer. Bazıları partileri sever, bazıları ise dua etmeyi sever. Şehirlerde, uzak adalarda, çöllerde ve yoğun ormanlarda sıcak banyolar bulunmaktadır. Termal su yeşil, turuncu, mavi, sarı veya turkuaz renkte olabilir. Süt rengi ve opak, tortulu çamurlu veya belediye yüzme havuzu kadar berrak olabilir. Bazen zar zor ılık oluyor; Bazen o kadar sıcak ki acı veriyor.

Birkaç yıl önce bir kitap yazma hayaliyle, dünyadaki insanların termal suyu nasıl kullandığını öğrenmek ve belgelemek amacıyla yola çıktım. 12 ülkedeki 23 noktada, bana her yerin yerel tarihini ve kişiliğini öğreten işçiler, yöneticiler ve uzmanlarla konuştum. Birçoğu bana toprağı ve suyu kolektif olarak nasıl yönettiklerini anlattı. Yüzme havuzlarının varlığının bedenleri, toplulukları ve kültürleri nasıl etkileyebileceğini açıkladılar.

Sıcak suyun zihinlerini ve kaslarını nasıl yumuşattığını gören ziyaretçilerle tanıştım. Benim gibi bazıları (ve belki siz de), sıcak suya belirli bir bağlılık duyan meraklılardı ve sıcak suyun kendilerine doğanın vatandaşları olmayı hatırlatmasından etkilenmişlerdi.

Aşağıda, Japonya'nın Aomori Eyaletindeki bir onsen'den Bolivya'daki Sajama Dağı yakınındaki bir dizi yüksek rakımlı havuza kadar Kaplıcalar kitabımdan sekiz önemli nokta yer alıyor.

Aomori, Japonya

Ben 14 yaşımdayken, her ikisi de öğretmen olan annem ve babam, Japonya'nın Misawa kentindeki Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri üssünde öğretmenlik pozisyonunu kabul ettiler. Yerel liseye gittim ve patates tarlası ile pirinç tarlası arasında küçük bir evde yaşıyorduk. Birkaç yerel onsen veya halka açık kaplıca, Idaho'daki evimde ziyaret ettiğim, açık havada olan ve bazen biraz gürültülü olan kaplıcalardan çok farklıydı.

Japonya'da kaplıcalar ritüelleştirilmiş ve yapılandırılmıştır. Onsen'de kişinin kendi bedenine, başkalarına ve suya karşı hissedilir bir saygı vardır.

Onsen'i doğru şekilde nasıl kullanacağımı öğrendim: ortak duş alanına küçük bir tabure ve kase çekerek, vücudumun her santimini ovarak, saçlarımı yıkayıp bakım yaparak, ayak parmaklarımın arasını ve tırnaklarımın altını temizleyerek vücudumu ve yüzdüğüm bölgeyi duruladım. dolu.

Temizlendikten sonra ıslatılır. Vücudunuz sıcaklıktan kırmızıya dönene kadar kendinizi suya daldırırsınız. Ayrıca içinizin de temizlendiğini hissedersiniz.

Ponta da Ferraria, Azorlar

Ponta da Ferraria, Azor Adaları'ndaki São Miguel adasının en batı noktasında, volkanik tepelerin denize doğru dik bir eğimle uzandığı noktada yer almaktadır. Sadece gelgitin çekildiği, dalgaların çok şiddetli olmadığı ve sıcak suyun yükselen deniz tarafından seyreltilmediği zamanlarda ulaşılabilen termal bir koydur.

Isı her dalga dizisiyle birlikte alçalıp akıyor. Yüzücüler, su yüzeyinde yüzen halatlara tutunarak, dalgalar vücutları deniz yosunu şeritleri gibi hareket ettirirken stabilite sağlar. Her dalga yaklaşırken insanlar nefes nefese kalıyor ve neşeleniyor. Doğanın kıyısında olmak göz korkutucu ve heyecan verici geliyor.

Gelgit yükseldikçe insanlar siyah çıkıntının üzerinden küçük bir merdivene tırmanıyorlar; deniz hâlâ altlarında dalgalanıyor, rüzgârda titriyor, havlulara sarınıyor ve saçlarındaki suyu sıkıyor. Adrenalinle canlanıyorsunuz; gözleriniz çılgına dönüyor ve şaşkınlıkla kafanız karışıyor.

Himaşal Pradeş, Hindistan

Mahant Shiv Giri adındaki bir rahip, her gün sabah 7 ve akşam 7'de, Hindistan'ın kuzeyindeki Himaşal Pradeş eyaletindeki Gaj Nehri yakınındaki kaplıcalardaki küçük bir tapınakta bir dizi dini tören olan puja gerçekleştiriyor.

Önce kaplıcalarda yıkanır, termal sularda vücudunu ve yüzünü yıkar. “Banyo yapmanın manası, kendini temizlemektir” dedi. “Bu, Tanrı'nın evine yaptığınız ziyareti onurlandırmanın bir yolu.”

Himaşal Pradeş'teki diğer kaplıcaların birçoğu da tapınak komplekslerinin içinde ve çevresinde bulunmaktadır. Daha büyük olan Manikaran kasabasında Sih ve Hindu tapınakları Parvati Nehri kıyısında birbirine yakın kümelenmişlerdir ve aynı güçlü termal kaynağı paylaşmaktadırlar.

Uunartoq kaplıcası, Grönland

Uunartoq Kaplıcası'nın taşla kaplı havuzu, büyük olasılıkla bin yıl önce İskandinav yerleşimciler tarafından inşa edilmiş bir harabedir. Nesiller boyu Grönlandlılar için burası insanın kendini sıcak suya sokabileceği tek yer olmuş olabilir. Bin yıldır insanlar tıpkı bugün olduğu gibi vücutlarını aynı yerde dinlendirip soğukta sıcaklık buluyorlar.

Uunartoq koruma altındaki bir anıt, doğa koruma ve kültürel miras alanıdır. Ancak Grönland'ın tamamı benzersiz bir şekilde yönetiliyor: hiç kimse orada toprak sahibi olamaz. Tüm mülkler yalnızca kullanım koşullarının işbirliğiyle kararlaştırılmasıyla ödünç alınabilir.

Arktik sosyal bilimci Naja Carina Steenholdt, Grönland'daki arazi kullanımının “doğamızın çok geleneksel, çok yerli görüşlerine dayandığını” açıkladı.

Ve Dr. Steenholdt, Grönland'ın yaklaşımının modern yaşamın bir parçası olabileceğini vurguladı. Grönland toplumunun her şeyi paylaşma ilkesiyle yaşadığını söyledi: toprak, yiyecek, zaman, bakım.

Soyu tükenmiş bir yanardağ olan ve Bolivya'nın en yüksek dağı olan Sajama Dağı, basit evler, lama sürüleri, merkezi bir köy ve birkaç jeotermal sıcak noktayla dolu, rüzgarlı yüksek bir vadiden yükselir.

Micaela Billcap'ın termal kaynağı olan bir mülkü var, ancak bu mülk, kârı paylaşan topluluk tarafından ortaklaşa yönetiliyor ve işletiliyor.

Bölgede büyüyen Marcelo Nina Osnayo, “Sajama bir doktor” dedi. Kaplıcalar aynı zamanda bölgenin çalışkan insanları için şifa kaynağı olarak kabul edilir.

Bu kadar yüksek rakımlarda hava sert ve günlük işler aralıksız sürüyor. Marcelo bana karısının mutfakta sadece soğuk su ile çalıştıktan sonra artrit geliştirdiğini söyledi. “Su kaynaklarına gittiğimizde kemiklerinde hareketlenme vardı” dedi. “İçlerinde kükürt, arsenik, potasyum ve tuz gibi birçok mineral var. Bu bir ilaç karışımı.”

Nevada 300'den fazla doğal jeotermal kaynağa ev sahipliği yapıyor. Ancak bunların yalnızca yaklaşık 40'ı güvenli ve ıslatma için erişilebilir durumda. Kalp şeklinde bir kaplıca, büyükbaş hayvan yemliği olarak yeniden tasarlanmış bir kaplıca, tembel bir termal nehir ve Joshua ağaçları ile tavşanların manzarasını sunan derin bir küvet var. Her biri macera ruhu, biraz araştırma ve biraz da şans gerektirir.

(Nevada'da ziyaret ettiğim kaplıcalar kitaptaki tek yabani kaplıcalardır; kimsenin girişine izin vermediği veya ziyaretçi akışını denetlemediği tek yüzme noktalarıdır. Bu nedenle, önlemek için özel isimler vermemeye karar verdim. Buradaki havuzların aşırı kullanımı.)

Kaynaklar dikkatsiz ziyaretçiler veya başıboş hayvanlar tarafından iyi bakılabilir veya yok edilebilir; Yollar geçiş için fazla inişli çıkışlı olabilir; iklim yazın çok sıcak, kışın ise çok soğuktur. Ama eğer zamanı doğru ayarlarsanız, hava mis gibi mis gibi kokuyor ve sessizlik o kadar saf ki davul sesini kulaklarınızda duyabiliyorsunuz.

Riemvasmaak, Güney Afrika

1973 ve 1974'te, Güney Afrika'daki apartheid döneminde, Güney Afrika'nın kuzeybatısındaki bir yerleşim yeri olan Riemvasmaak'ın siyah sakinleri, hükümetin askeri bir üs inşa edebilmesi için evlerinden tahliye edildi. Bu sakinler arasında zorla kuzey Namibya'ya yerleştirilen Henry Basson ve ailesi de vardı.

Onlarca yıldır belediye alanı, piyade eğitimi ve bombalama saldırıları tatbikatı yapmak üzere silahlı kuvvetler tarafından işgal edildi. Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı ve Güney Afrika'da Nelson Mandela'nın seçildiği 1990'lı yıllarda Riemvasmaak, Güney Afrika'nın ülkesine geri gönderilen ilk ülkelerinden biri oldu.

Bay Basson, “Geri dönmek çok duygusal bir deneyimdi,” dedi, “ait olma duygusu nedeniyle.”

Bay Basson artık bölgedeki kaplıcaların yöneticisi ve temizlik zamanında her zaman heybetli kayalıkların altındaki küçük havuzlara dalarak banyo yapıyor. “Kendimize suyun içinde olma ve onu hissetme şansı veriyoruz” dedi.

Burası onun atalarının hikayesini sürdürdüğü gerçek evi. Ama bana toprakla bu tür bir bağlantının herkesin erişebileceğini söyledi. “Bir kaplıcaya veya başka bir yere gittiğinizde sadece eğlence için gelmeyin” dedi. “Bu bağlantıyı kurmaya çalışın.”

“Kaplıcada sizi rahatsız eden şeylerden uzaklaşıp doğanın kendisiyle yeniden bağlantı kurarsınız” diye ekledi.

7132 Thermalbad, İsviçre

İsviçre'nin Vals kentindeki 7132 Oteli'nin banyoları, sıcak suyun sade ve acımasız bir tapınağıdır. İsviçreli mimar Peter Zumthor tarafından tasarlanan kompleks, yerel kaynaklı 60.000 kuvarsit levhadan inşa edildi. Dokunulduğunda sıcak olan ve sesi emen taş, her şeyin sessiz, saygılı ve dinsel olmasını sağlıyor.

Kaplıcalarda banyo yapmak karmaşık uygulamalar gerektirebilir. Ancak Vals'teki hamamlar bize banyo yapmanın başlı başına bir ritüel olduğunu hatırlatıyor. Islatma yeterliyse belki de törene gerek yoktur.

Banyolarda cep telefonu veya kameraya izin verilmiyor ancak temizlik sırasında alanın fotoğrafını çekmek için personelden izin aldım. Temizleyiciler uzmandır ve her yüzey için özel bezler ve spreyler kullanırlar. Dikkatli tekniklerini açıkladılar ve bunları çözmenin zaman içinde deneme yanılma gerektirdiğini açıkladılar.

Kutsal, özel yerlerimizin nasıl çalışma ve bakım gerektirdiğini, kişilikle, siyasetle ve mekanla sürekli meşgul olmayı düşündüm. Bu aynı zamanda ritüelin bir parçasıdır.

Greta Rybus Portland, Maine yakınlarında yaşayan bir foto muhabiridir. Onun kitabı “Kaplıcalar: Dünyanın Nasıl Islandığını, Yüzdüğünü ve Yavaşladığını Gösteren Fotoğraflar ve Hikayeler“, bu fotoğraf yazısının dayandığı eser 19 Mart'ta Ten Speed Press tarafından yayınlanacak.