Nükleer bilim adamlarının bülteni Alexandra Bell'e yeni başkan olarak adlandırılıyor

Leila

Global Mod
Global Mod
Ocak ayının sonunda, Kıyamet Günü saatinin kalecileri, dünyanın gece yarısına kadar 89 saniye olduğunu duyurdu, bu da ölme yakınlığımız için bir metafor. Bu, son iki yılda sahip olduğumuzdan ikinci bir daha yakın ve nükleer silahlar, iklim değişikliği ve yapay zeka gibi yeni teknolojiler de dahil olmak üzere insan üretim riskleri olan insanların yakınında saat kazanan bir sonraki daha yakın.

Efsanevi saat, Amerika Birleşik Devletleri'nin Japonya'da atomik bombaları patlatmasından aylar sonra, nükleer çağın başında Amerikan fizikçileri tarafından kurulan bir kuruluş olan nükleer bilim adamı bülteni tarafından belirleniyor. Pazartesi günü, nükleer meseleler uzmanı olan Bülten Alexandra Bell, yeni cumhurbaşkanı ve genel müdürü atadı. On yıl boyunca rol oynayan Rachel Bronson'un yerini alıyor.

Bayan Bell, yeniden başlatmanın onaylanmasını, Rusya ile nükleer silahların azaltılması sözleşmesi ile ilgili olduğu Obama hükümetinden başlayarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nda silah kontrolü ve dağıtılmaması sorunları üzerinde çalıştı. Sekreter yardımcısı olarak, 2021'de bölüme döndü ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle olan nükleer sorunlar hakkında diyalog geliştirdi. Teklif yönetiminin son iki yılında, ABD, Çin ve Rusya'nın nükleerleştirme azaltımını tartıştığı tek forum olan ABD'nin P5 sürecinin ABD heyetine başkanlık etti.

Geçen hafta yapılan bir röportajda, Bayan Bell günün sürekli gelişen tehditlerini ve küresel felaketi önlemek için bülten oynamak istediği rolü tartıştı. “Tarihin yankılarını dinlemek önemlidir,” dedi, “geçmiş tarafından bilgilendirilmek ama bağlı değil”.

Aşağıdaki konuşma kısa ve netlik için ele alındı.

Bülten gibi 80 yıllık bir organizasyon sürekli değişen bir dünyada nasıl alakalı?

Tarlaya girdiğimde, kıyamet saati gece yarısına kadar beş dakika idi. Sembolizm tarafından vurulduğumu hatırlıyorum. Saat şimdi gece yarısına kadar bir sonraki yerde, artık zamanımız yok. Bir saniye almak zorunda kalması, her saniyenin önemli olduğuna dair bir gösterge.

Tehditlerin bileşik doğası ile aşırı bir kriz yaşıyoruz. Anahtar, bu tehditleri anlamak ve çözümlere geçmemizi sağlamaktır. İş, sabır ve sebat ve geniş bir talep, halkın bu endişeleri gidermesi gerekecektir.

Umarım kıyamet saati, anın aciliyetini anlamak için insanlara geçecektir. Tek, güzel bir çözüm yok. Ama kendimizi kenardan uzaklaştırmak için yapabileceğimiz şeyler var.

Bu nükleer risk dönemi geçmişten nasıl farklıdır?

Nükleer tehditler ilk kez yaşıyor, çünkü 1962 Küba roket krizinde felaketin kenarından uzaklaştık. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, nükleer riskin nasıl stabilize edilebileceği konusunda kalıcı bir diyalog içinde değildir. Çin, nükleer güçlerinin eşi görülmemiş bir genişlemesini başlattı. İran nükleer silah yaratma potansiyeline sahiptir ve Kuzey Kore uluslararası hukukla başarısız olmaya devam eder, komşularını tehdit eder ve atom cephaneliğini yükseltir.

Ayrıca son 50 yılda geçirdiğimiz yapılarımız da var. Nükleer kaosun yaprağını geride tutan nükleer genişleme sözleşmesi zorlanıyor. Nükleer testler için kapsamlı sözleşme gibi nükleer tehditleri azaltırken atmamız gereken sonraki adımlar henüz değil.

Eminim Soğuk Savaş'ın en önemli olaylarını yaşayan insanlar bunun karmaşık olmadığını düşünmezlerdi. Geçmişe bakıldığında, bu iki kutuplu bir çatışmaydı – ABD ve Sovyetler Birliği idi. Şimdi daha karmaşık.

Burada kısa çözüm yok. Bu kez sadece çözüm geliştiren nükleer uzmanlar olmayacak. Yapay zeka, kuantum, biyoteknoloji ve iklim değişikliğindeki uzmanlarla konuşmalıyız. Bu risk alanları örtüşüyor ve henüz ustalaşmadığımız koordinasyon gerektiriyor. Bununla birlikte, uzman bilginin bu çapraz tozlaşması, bu tehditlerin yönetilmesinin anahtarı olacaktır.

Günümüzde çoğu insan için yaklaşan tehdit, nükleer silahlardan ziyade iklim değişikliği gibi görünüyor.

Haklısın, genç nesiller nükleer tehdit hakkında pek düşünmüyorlar. Bu tehdidi iyi azalttık, ama asla gitmedi. Bir bakıma daha da kötüleşir. Daha karmaşık, dağınık ve çok fazla ilgi yok.

Nükleer problem dakika meselesidir. ABD veya Rusya'daki kıtalararası balistik roketler yaklaşık 33 dakika içinde dünyaya ulaşabilir. Nükleer sorunu yanlış anladıysak, başka hiçbir şey önemli değildir.

İklim değişikliği uzun vadeli bir sorundur. Ve kitlesel göç gibi bundan kaynaklanabilecek potansiyel çatışmalar gerginliği artırabilir. İklim olan diğer nükleer devletler, nükleer savaş olasılığının arttığı anlamına gelir. Bu tehditler bağlantılıdır. Her ikisini de aynı anda düşünmek için daha fazla neden.

Şimdiye kadar yeni başkanlık yönetimi yönünde ne düşünüyorsunuz?

Başkan Trump'ın Davos'taki yorumlarının nükleer tehditlerin azaltılması konusunda görüldüğünü görmekten memnun oldum. Bu cesaret vericiydi. Ama aynı zamanda Paris anlaşmasından da çekiliyor. Bu yanlış yönde bir adımdır.

Umarım yönetim, Amerika Birleşik Devletleri'nin daha yeşil teknolojiye geçiş yapan ekonomik ve güvenlik avantajlarına sahip olduğunu görecektir.

Umarım iklim değişikliğinin bir inanç meselesi olmadığını kabul eder. Bu olur. Buna inanmamayı seçebilirsiniz, ancak sigorta şirketinizin buna inandığını garanti ederim. Bu, ülke genelindeki insanları finansal olarak etkiliyorsa, liderlerinin bu konuda bir şeyler yapmasını arayacaklardır.

Önümüzdeki yıllarda bültenin çalışmalarını ne ölçüde tasarlamayı umuyorsunuz?

Bülten, insanların varoluşsal riski ile kamuoyunun yerleşimini sağlamaya çalışır. Bu giderek daha özel bir sohbetti ve olmasını istemiyorum. İnsanların bunun neden bu kadar önemli olduğunu ve neden dahil olduklarını anlamalarını istiyorum.

Tuxedo, NC'den geliyorum – korunmayan bir yer. Halkımın evi iki gün içinde Helene Kasırgası'ndan 40 inç yağmur aldı. Değişen bir iklimin neden olduğu kaos şimdi memleketim gibi bir yerde gerçekleşti. Bu insanları bunun önlenmesi hakkındaki konuşmalarla nasıl birleştirebiliriz? Bizim işimiz, Çemeri Yolu'ndaki insanlar kadar olduğundan emin olmaktır.

Bu zorluklara bakmak ve karanlık bir yere gitmek kolay olabilir. Zor olan şey, bu zorlukların onları ileriye götürmesine izin vermenizdir. Annem Finlandiya'dan geliyor ve her zaman bu Finlandiya “Sisu” ahlakı hakkında konuşuyoruz – aşırı sıkıntılar karşısında durdurulamaz bir kum. Bu alanda daha fazla kız kardeşe ihtiyacımız var. Bir kaos miras aldık ve temizlemek için birlikte çalışmak zorundayız.