Yerçekimi hakkındaki fikirleri evreni açıklamaya yardımcı olan Stanley Deser, 92 yaşında öldü.

Leila

Global Mod
Global Mod
Yerçekiminin ayrıntılarına ve evrenin uzay-zaman dokusunu nasıl şekillendirdiğine ışık tutmaya yardımcı olan teorik fizikçi Stanley Deser, 21 Nisan’da California, Pasadena’da öldü. 92 yaşındaydı.

Hastanede hayatını kaybettiğini kızı Abigail Deser doğruladı.

Fizikçiler uzun zamandır her şey için bir teori geliştirmeyi hayal ettiler – evrenin nasıl çalıştığını düzgün ve eksiksiz bir şekilde tanımlayan bir dizi denklem. 20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, modern fiziğin temel taşları olarak hizmet eden iki teori oluşturmuşlardı: kuantum mekaniği ve genel görelilik.

Kuantum mekaniği, atom altı seviyede her şeyin ayrık parçalara veya kuantumlara nasıl bölündüğünü açıklar. B. foton adı verilen bireysel ışık parçacıkları. Albert Einstein’ın genel görelilik kuramı, kütle ve yerçekiminin uzay-zaman dokusunu nasıl büktüğünü zarif bir şekilde yakalamıştı.

Ancak bu iki sütun birbirine uymuyordu. Genel Görelilik Teorisi hiçbir kuantum kavramı içermez; Yerçekiminin kuantum teorisi bugüne kadar tamamlanmamış bir hedeftir.

İngiltere’deki Imperial College London’da fahri fizik profesörü olan Michael Duff, “Karşılaştığımız sorun, bu ikisini her şeyin tek bir kusursuz teorisinde nasıl birleştireceğimizdir” dedi. “Stanley bu konuyu ilk ele alan kişiler arasındaydı.”

1959 yılında Doç. Deser, diğer iki fizikçi, Richard Arnowitt ve Charles Misner ile birlikte, genel görelilik denklemlerini üzerinde çalışmaya temel oluşturan bir forma dönüştüren, şimdi ADM biçimciliği olarak bilinen (adını soyadlarının ilk harflerinden almıştır) yarattı. Yerçekiminin kuantum teorisi.

Princeton, NJ’deki Institute for Advanced Study’de fizikçi olan Edward Witten, “Bu, kuantuma giden bir köprü” dedi. Ancak şimdiye kadar hiç kimse bir sonraki adımı atmayı ve kuantum yerçekimini içeren birleşik bir teori geliştirmeyi başaramadı.

ADM biçimciliği ek bir fayda sağladı: genel görelilik denklemlerini bilgisayar simülasyonlarına uygun hale getirerek, bilim adamlarının kara deliklerin uzayı büken yerçekimi çekmesi ve yıldız çarpışmalarının evreni sarsan patlamaları gibi fenomenleri incelemesine izin verdi.

Yeniden hizalanan denklemler, dört boyutlu uzay-zamanı üç boyutlu uzayın dilimlerine ayırır; bu, bilgisayarların karmaşık verileri işlemesine izin veren bir yeniliktir ve Princeton Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Frans Pretorius’un dediği gibi, “bu dilimleri geliştirin Bulmak için Zaman tam çözüm.”

doktor Deser belki de en çok 1970’lerde süpersimetri olarak bilinen bir fikre yerçekimi ekleyen süper yerçekiminin öncülerinden biri olarak yaptığı çalışmayla tanınır.

Fizikçiler, temel parçacıkların iki gruptan birine düştüğünü kuantum mekaniğinden zaten biliyorlardı. Elektronlar ve kuarklar gibi maddenin iyi bilinen bileşenleri, fermiyonlar grubuna girer; fotonlar gibi temel kuvvetleri taşıyanlar, elektromanyetizma kuvvetine aracılık eden hafif parçacıklar ise bozonlar olarak bilinir.

Süpersimetri, her fermiyon için henüz keşfedilmemiş bir bozon partneri ve her bozon için bir fermiyon partneri varsayar.

doktor Deser, teoriye yerçekimi eklemek ve süperkütleçekim teorisini yaratmak için süpersimetrinin kurucularından biri olan Bruno Zumino ile işbirliği yaptı. Süper yerçekimi, fotonların yerçekimsel eşdeğeri olan gravitonları içerir ve süpersimetrik bir ortak olan gravitino’yu ekler.

Parçacık hızlandırıcı deneyleri, bu ortak parçacıklardan herhangi biri için henüz kanıt sağlamadı, ancak teoriler çürütülmedi ve matematiksel zarafetleri onları fizikçiler için çekici kılıyor.

Süper yerçekimi ayrıca, evrenin nasıl çalıştığına dair tam bir açıklama sağlamaya ve kuantum yerçekimi teorilerinin eksikliklerinin üstesinden gelmeye çalışan süper sicim teorilerinin önemli bir yönüdür.

“Stanley, son derece uzun ve seçkin kariyeri boyunca yerçekimi konusunda en etkili araştırmacılardan biriydi” dedi Dr. Süper sicim teorilerinin gelişimine öncülük eden Witten.

Stanley Deser, 19 Mart 1931’de Polonya’nın Rovno kentinde, şimdi Rivne olarak bilinen ve Ukrayna’nın bir parçası olan bir kasabada doğdu. Yahudi olarak, bir kimyager olan ebeveynleri Norman ve Miriam, 1935’te Polonya’nın baskıcı, Yahudi karşıtı rejiminden Filistin’e kaçtı. Ancak orada iş bulma ihtimalleri zayıftı ve birkaç ay sonra Paris’e taşındılar.

1940 yılında, II.

“Sonunda tehlikeyi anladılar ve her şeyi geride bırakmaya karar verdiler,” diye yazdı Dr. Otobiyografisi Forks in the Road’da Desert, ebeveynleri hakkında. “Kasayı boşaltmak için babamla koştum. Akşam, geri kalanımız bir şeyler toplarken annem, mülteciler tarafından çok iyi uygulanan bir manevrayla, bozuk paraları havlulardan yapılmış bir kemere dikti.”

Aile Portekiz’e kaçtı ve 11 ay sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmek için vize aldı. Sonunda, Norman ve Miriam’ın bir kimyasal malzeme işi yürüttüğü New York City’ye yerleştiler.

12 yaşında, Stanley 10. sınıfa terfi etti ve 14 yaşında liseden mezun oldu. 18 yaşında, 1949’da Brooklyn College’dan fizik alanında lisans derecesi aldı ve ardından Harvard’a giderek burada Nobel ödüllü Julian Schwinger ile çalıştı. 1953 yılında doktora derecesini aldı.

Kopenhag’daki Institute for Advanced Study ve Niels Bohr Institute’ta doktora sonrası kalışlarının ardından, Dr. 1958’de Brandeis Üniversitesi fakültesine katıldı.

Otobiyografisinde, ADM biçimciliği üzerine sonraki üç yıllık çalışmanın “birinin isteyebileceği en iyi şans” olduğunu yazdı.

Caltech Miras Projesi için geçen yıl yapılan bir röportajda Dr. Keşke o, Dr. Arnowitt ve Dr. Misner, yazları Danimarka’da bir anaokulu sınıfında işin çoğunu yaptı. “Bu anaokulunun güzel yanı kara tahtalarının olması” dedi. “Danimarka bu konuda çok iyi.”

Çocukların yazı tahtaları alçak monte edildiğinden, “sürünerek denklemler yazdık” dedi Dr. çöl “Ve gazeteler az önce döküldü.”

doktor Maryland Üniversitesi’nde fahri fizik profesörü olan Misner, ADM’nin genel göreliliğin yeniden yazımı ile diğer fizikçilerin üzerinde çalıştığı elektromanyetizmanın kuantum alan teorisi arasında paralellikler olduğunu ve bu deneyimi genel göreliliğe uygulayabildiklerini söyledi.

Süper yerçekimi üzerine çalışma, Dr. Zumino çalıştı. “Sadece üç haftalık bir süre içinde, hayretle tutarlı bir teorimiz oldu,” diye anımsıyordu Dr. çöl

o ve dr Zumino, Haziran 1976’da süper yerçekimi üzerine bir makale yayınladı. Bununla birlikte, başka bir grup fizikçi – Daniel Freedman, Sergio Ferrara ve Peter van Nieuwenhuizen – onlardan önce geldi ve yaklaşık bir ay önce Dr. Çöl ve Dr. Zumino onlarınkini sundu.

Sonuç olarak Dr. Çöler, işi kendisi ve Dr. Zumino yapmış, bazen gözden kaçırmış. 2019’da diğer takım, 3 milyon doların eşlik ettiği Temel Fizikte Çığır Açan Ödül’e layık görüldü.

“Anlaşılır bir şekilde üzgündü,” dedi Dr. Duff, İngiliz fizikçi. “Cömertlik tarafında hata yapmış olabilirler ve Stanley’yi dördüncü alıcı olarak dahil etmiş olabilirler.” (Dr Zumino 2014 yılında vefat etmiştir.)

doktor Kara ve Dr. Ödül komitesinde yer alan Witten, kararın ayrıntılarını tartışmayı reddetti, ancak Dr. Schwarz, “Tamamen bilimsel bir karardı” dedi.

doktor Deser, 2005 yılında emekli olana kadar Brandeis’te çalıştı. Daha sonra kızına yakın olmak için Pasadena’ya taşındı ve Caltech’te ücretsiz olarak kıdemli araştırma görevlisi olarak bir pozisyon aldı.

Abigail’e ek olarak, iki kızı Toni Deser ve Clara Deser ve dört torun tarafından hayatta kaldı.

64 yaşındaki karısı Elsbeth Deser 2020’de öldü. Eva adında bir kızı 1968’de öldü.

Dr olmasına rağmen Yerçekimi ve genel görelilik konusunda uzman olduğu için yanılmaz değildi.

Caltech röportajında, yerçekiminin elektrodinamiğin kuantum alan teorisinde ortaya çıkan bazı rahatsız edici sonsuzlukları çözebileceğini öne sürdüğü bir makaleyi hatırladı.

Diğer önemli fizikçilerin de benzer düşünceleri vardı ama bunları yayınlamadılar. doktor Deser yaptı.

“Çöptü” diyor. Kuantum elektrodinamiğinin çoğunu geliştiren Nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman bir konferansta konuşurken “beni çok zorlanmadan parçalara ayırdı, hak ettiğim de buydu” dedi.

“Herkesin birkaç grev hakkı vardır” diye ekledi.